Ö med Instagram-vänlig havsutsikt

Hem

Rügen – Berlins badkar

Söker du norra Tysklands bästa strand? Då är Rügen kanske något för dig. Ön har fått smeknamnet Berlins badkar för att det är hit stadsmänniskorna åker för att koppla av. Rügen har storslagen natur, vackra stränder och massor av andra spännande saker att uppleva. 

1

En semester som aktiverar dig

Älskar du naturupplevelser och gärna blir lite svettig i pannan när du är på semester? Då kommer du att bli glad över att höra att Rügens varierade landskap är som gjort för en aktiv semester. 

Den som befinner sig på Rügen kan cykla och vandra längs öns många vägar och leder. På vattnet kan du hyra kajak och paddla, segla och uppleva både Östersjön och de stora insjöarna. 

Ännu lättare blir det om du stannar i bilen då du snabbt tar dig till de många av naturen skapade sevärdheterna på Rügen. Testa en mysig båttur i vattnet omkring ön – eller häng på en tur med ångloket ”Rasender Roland” som namnet till trots tuffar fram i ett avslappnat tempo. 

2

Binz

Rügens badstad med mycket att erbjuda

Binz är definitivt Rügens mest besökta badstad. Här hittar då vackra strandvillor i jugendstil samt åtskilliga hotell, semesterlägenheter, pensionat och Zimmer Frei, rum till uthyrning där gäster kan bo och njuta av närheten till ett dopp i havet. Om du gillar det lite mer exklusiva kan du hitta flera fina hotell med Instagram-vänlig havsutsikt längs strandpromenaden. 

De närliggande badbyarna Sellin och Göhren är mindre till storleken men inte mindre charmerande för det. Den ståtliga vågbrytaren i Sellin kan skryta om att vara öns längsta med sina 400 meter. I slutet av den kan du få en helt unik upplevelse och bli nedsänkt på Östersjöns botten i en dykarklocka. 

3

Putbus

En ljus stad och ett hotell med en mörk historia

Putbus är Rügens vita stad. Här reser sig en fond av röda rosor framför de ståtliga vita herrgårdarna och ramar in Cirkus, en cirkelformad parkanläggning av formklippta träd och häckar. 

Staden var furste Wilhelm Maltes försök att tjäna pengar genom att locka kurgäster till ön under 1800-talet. Projektet blev ingen stor succé men han lyckades i alla fall skapa en härlig stad som står kvar än idag. 

I en annan del av världshistorien hittar ni Prora – en enorm semesteranläggning skapad av Hitlers arkitekter. Anläggningen ligger några kilometer norr om Binz längs en av Rügens finaste stränder. Hotellkomplexet som aldrig kom att användas består av 10000 dubbelrum – alla med havsutsikt. 

Den långa byggnaden sträcker sig över 4,5 kilometer och var tänkt att ha två vågbassänger, tågstationer, en hamn för kryssningsfartyg, teater och biograf, samt matsal till samtliga gäster. Idag har platsen museum, besökscentrum, historiska utställningar, vandrarhem – och till och med några lyxiga lägenheter. 

4

Högt över trädkronorna

Rügen är precis rätt stad att åka till för den som är på jakt efter stora naturupplevelser. Det finns tre skyddade naturområden att ta del av: Nationalparken Jasmund, känd för sina ståtliga kritklippor, det skyddade våtområdet Biosphärenreservat Südost-Rügen, samt den bilfria ön Hiddensee. 

Naturen är mycket varierad med kilometerlånga sanddyner och höga klippor. En annan höjdpunkt på resan kan vara Rügens högsta punkt Piekberg! 

Du kan även uppleva Rügen från ovan genom att besöka Natur Erbe Zentrum som tar dig högt upp i trädkronorna. Bara några få kilometer från Prora hittar du upplevelsecentrumet som har en interaktiv utställning om natur och hållbarhet – och ett bra kafé för den som är fikasugen.

Från centrumet går en lång träbro upp till utsiktstornet Örnnästet som sträcker sig 42 meter över marken. Så det gäller att ni inte har höjdskräck!