Vandra i vackra Harz, Tyskland

Hem

På vandringstur i Tyskland

Gömmer det sig en vandrare i dig? Packa då ner vandringskängorna i bagageluckan och kör mot Harz i norra Tyskland. Vana vandrare, nyfikna noviser och alla däremellan går en spännande vandringssemester till mötes i Harz, då området bjuder på en mångfald av vandringsleder i otroligt vackra miljöer. 

Njut av skogsklädda berg, vackra sjöar, spännande flora och rik fauna på en kort, mellanlång eller superlång vandring genom Harz. Här har vi nästan lika många vandringsvalmöjligheter som det finns ölsorter, så du (och dina benmuskler) bestämmer själv längd och svårighetsgrad. 

Nedan följer några tips på vägar du kan ta för att göra just din vandringssemester i Harz magisk.
1

Får det vara en kärleksvandring?

För en mjukstart rekommenderas den så kallade kärleksbänksstigen, Liebesbankweg, som är en vandringsled på 7 km vid Hahnenklee i Oberharzen. Namnet kommer från de 25 bänkarna som du lär möta på vägen, perfekta för en stunds vila och romantik. Kanske får man stjäla en kyss också. Eller två.

2. Vandra i väst
Vill man gå på en längre tur finns även den 60 km långa vandringsleden i västra Harz, Harzer Försterstieg. Den relativt nya stigen, som öppnade 2010, löper från Goslar till Riefensbeek-Kamschlacken vid Osterode. 

På vägen kan du bland annat besöka gruvstäderna Laurenthal och Wildeman samt slätterna omkring Clausthal-Zellerfeld, Bad Grund. Den här stigen präglas av variation i landskap och utsiktsmöjligheter. 

3. Våga dig på häxstigen
För en ännu större utmaning är det bara att ta sig an Harzer-Hexen-Stieg, eller häxstigen som den också kallas. Den är hela 100 km lång, så vi rekommenderar att dela upp den i etapper. 

4. Ett väldigt äventyr
Är du redo för den ultimata utmaningen kan du ge dig på 250 km långa Karstwanderstieg. Här väntar ett helt enastående landskap präglat av spännande naturfenomen orsakade av vattnets erosionsverkan, så som hål, sänkningar och karstbildningar. 

Upplev en annan sida av Tyskland på vandringssemester.