Jul i Lübeck är något särskilt

Hem

Kör mot julstämningen i förtrollade Schwerin

Blott en timmes bilväg från Rostock hittar du äventyrsstaden Schwering – huvudstaden i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Tar du färjan mellan Rödby och Puttgarden får du kortare restid även om du visserligen behöver köra några kilometer extra. Den gamla handelsstaden sprakar av medeltidsmagi och är känd för sina många kulturella sevärdheter och evenemang året om. 

Från 26 november och fram till 30 december kan du fira jul i Schwerin. Så skynda dig att packa bilen, spänn fast säkerhetsbältet och kör mot julmarknad, skridskoåkning och romantiska Schwerins slott.
1

Jul i gamla stan

Om det går att tala om ett flaggskepp av Lübecks julmarknader är det utan tvekan det som pågår i Altstadt, gamla stan, mellan välbevarade medeltida byggnader från UNESCO:s världsarvslista.

Altstadt har smyckats i julpynt och haft julmarknader i över 350 år. Idag är det ett stycke kulturhistoria av sällan skådat slag. Julmarknaden lockar mer än en kvarts miljon människor, från långt bortom landets gränser.

Den bästa julmarknaden i Lübeck sträcker sig från torget mellan Rådhusplatsen och Mariekirken till närliggande gator, platser och kyrkor.

Julmarknaden är öppen från 26.11-30.12.2018.

2

Jul i barnhöjd

Ett av de senaste skotten på julgranen i Lübeck är Wonderland, som främst vänder sig barn. Här kan de baka sina egna julkakor med bagaren och få ett fint diplom för sina hantverk samt åka skridskor på den barnvänliga skridskobanan.

Barnområdet ligger idylliskt på Researfloden, en liten bit från övriga julmarknader i Lübeck.

Ett annat barnvänligt julevenemang är marknaden Märchenland vid Mariekirken. Här kan små och stora barn besöka Snövit, Askungen och en massa andra figurer från bröderna Grimms sagor. 

3

Jul för de verkliga marsipangrisarna

När du är i Lübeck måste du gå till det legendariska caféet Niederegger, marsipanens högborg. Här kan du smaka den berömda Niederegger-marsipanen som är obligatorisk i alla tyska hem under jul.

I den gamla marsipansalongen sitter damer i hatt och smuttar på varm choklad med marsipan och äter överdådiga marsipankakor i alla former och storlekar, samtidigt som de delar med sig av det senaste skvallret och betraktar julruschen på gatan utanför. Även om du inte bär hatt kan du njuta av stekta äpplen med marsipan eller en bit Niederegger-tårta.

Ett besök här är faktiskt ett måste när du befinner dig i dessa trakter. Det är en bra idé att boka ett bord i förväg så att du inte riskerar att bli besviken och tvingas gå därifrån utan marsipan i magen.

Breite Strasse 89, 23522 Lübeck