Berlin Like a Local
Berlin för Foodisar

Minisemester-biljett t/r
Flexibla avgångar på både ut- och hemresan
chevron
Minisemesterbiljett t/r
1 469
00
Från SEK
Hem

Pers perfekta mathelg i Berlin

“Vilka är dina älsklings-restauranger i Berlin?” är nog den vanligaste frågan jag får, men även den jag undviker mest. Berlin har ett oräkneligt antal fantastiska restauranger och att behöva välja favoriter är som att välja en favorit bland sina barn - det går helt enkelt inte! Exklusivt för Scandlines har jag dock gjort ett undantag och valt sex stycken riktigt vassa restauranger som jag älskar att besöka och som erbjuder matupplevelser man kanske inte får i Sverige på samma sätt. Helt enkelt perfekta ställen för en riktigt bra mathelg i Berlin.  

Per Meurling är en svensk bloggare och frilansjournalist med bas i Berlin, känd som en av den tyska huvudstadens främsta restaurangexperter. Han driver den hyllade restaurangbloggen Berlin Food Stories, matresebloggen Finest Food Stories och leder sin legendariska guidade Food Tours genom Berlins kulinariska djungel. 

1

Kumpel & Keule Speisewirtschaft

Tysk slaktarkultur och gudomliga korv-hemligheter

Berlins hippaste slaktare ligger i Markthalle Neun, saluhallen i Kreuzberg som är känd att vara stadens moderna matmecka. “Kumpel & Keule” heter den och sedan 2017 driver man även krog i samma kvarter under tillägget “Speisewirtschaft”. Här sitter man på träbänkar och mjuka fårskinn medan man njuter av den goda stämningen och fantastiska kötträtterna i form av formidabla chark-brädor, läckra burgare (en av stans bästa), grillade köttbitar och mycket mera. Mitt tips: Undvik turistfällornas urkassa korvar och uppsök istället “Speisewirtschaft” för den i särklass bästa Currywursten i Berlin.  

http://www.kumpelundkeule.de/speisewirtschaft/

2

Adana

Nattamat i form av turkisk kolgrillat

Om du vill veta vart Kreuzbergs krögare äter efter stängning, så är ofta “Adana Grillhaus” svaret. Denna legendariska “Ocakbaşı” (turkiska för kolgrill) ligger i Kreuzbergs hjärta och serverar stans bästa Adana lammfärs-grillspett och lammrevben. Det perfekta stället för ett större sällskap och en härlig middag med mezze-förrätter, stora fat med saftigt, grillat kött och rikligt med Raki snaps. Gå till den nya, fräschare lokalen på Skalitzer Straße och glöm inte beställa deras löjligt goda Künefe till efterrätt.

3

Annelies

Nytänkande brunch och pancakes att dö för

Berlinare älskar sina sena bruncher mer än allt annat och just nu flockas stans mest inbitna brunch-fetischister till ett speciellt frukosthak mitt emot Görlitzer Park: Annelies, där de fluffiga pannkakorna är världsklass, men där menyn erbjuder så mycket mer. Till exempel den silkeslena äggröran på surdeg med riven, rökt äggula och deras hemgjorda fläskkorv med potatisterrin och endivesallad. Eller varför inte “overnight oats” med yoghurt, jordgubbar och hemgjord granola - en maträtt så vacker och god att man inte hade förvånats en sekund att få den som dessert på en av stans bästa restauranger.

https://www.anneliesberlin.com

4

Gazzo

Surdegspizza + buffelmjölk-mjukglasss = sant

Gazzo är det stencoola Neuköllln-haket där en konstant kö av hungriga människor ringlar sig runt huset i förhoppningen om att kunna sätta tänderna i en av Gazzos super-hypade och super-frasiga surdegspizzor. Pizzorna levererar i stor stil och de enda som är hippare än publiken är service-personalen själva. Alla besökare som äter här har dock en baktanke, och den stavas “mjukglass”. Inte vilken mjukglass som helst, utan en som är gjord av buffel-mjölk, toppad med pepprig olivolja, salt och shortbread - en sagolik skapelse som unisont hyllats som något av de bästa man kan äta i Berlin just nu.

https://www.gazzopizza.com

5

Madame Ngo

Vietnamesisk-fransk nudelmagi i Västberlin

Restaurangen som sätter de hundratals andra Vietnamesiska haken i Berlin på plats: Ingen gör bättre “Phô” nudelsoppa än Madame Ngo. Det coola brasseriet ligger i ett gammalt apotek på Kantstrasse, Berlins eget Chinatown, och är en hyllning till fransk-vietnamesisk matkultur. Håll utkik efter de enorma soppkastrullerna i skyltfönstret där “Phở gà” (kyckling phở) görs på franska höns och “Phở tái“ (biff Phở) hälls över lövtunna skivor av fet entrecote, två nudelsoppor i världsklass. Glöm inte att beställa de friterade vårrullarna där hemligheten ligger i det lövtunna rispappret som smugglas från Vietnam i en resväska varje vecka.

http://madame-ngo.de

6

Khwan

Vedeldad Thai BBQ i djupaste Östberlin

I en gammalt tåg-depot i Friedrichshain, nersprejad med graffiti, ligger osannolikt nog en av Berlins bästa Thai-krogar. “Khwan” betyder rök, ett passande namn till en restaurang där all mat lagas över öppen eld. Helgrillade ostron med Nam Jim chilisås, Gai Yang grillad rökt kyckling med stark tamarind-sås och Yam Ma Kvea Yao kolgrillad aubergine med rostat ris och räkfloss är bara några exempel på den eklektiska och löjligt goda maten som serveras på Khwan och som sätter eld på såväl sinnen som smaklökar. Lägg till en riktigt vass vinlista och en kapacitet för stora grupper och Khwan blir ett givet stopp på varje Berlin-resa.

http://khwanberlin.com