Costa del Nordtyskland

Hem

Åk på bilresa längs norra Tysklands vackra kust

Glöm allt om incheckningar, säkerhetskontroller, tidsplaner, stress – och dyra familjesemestrar på sydliga breddgrader. Om ni åker på bilresa till norra Tyskland är det alltid ni själva som bestämmer tempot. Och vi vet precis var ni ska åka när det finns barn i baksätet med höga förväntningar och behov av att sträcka på benen.

Börja med att besöka subtropiska badlandet Hansedom i Tysklands nordöstligaste hörn och fortsätt sedan till landets största ö Rügen med vackra kritstensklippor och sandstränder. Avsluta resan i Mecklenburg Vorpommern och nationalparken Müritz som är ett paradis för naturälskare. 

Gläd er åt att allt troligtvis kostar hälften så mycket som en semester längre söderut med flyg. 
1

Hansedom

Badsemester för hela slanten

Palmer och papegojor. Laguner med vattenfall och bassänger med vågmaskiner. Stränder och bastu. I Stralsund, bara en timmes körväg från Rostock hittar ni det subtropiska badlandet Hansedom. Där finns något att frestas av för alla familjens medlemmar.

För de yngsta finns sjöstjärneoasen med varmt och skönt vatten och söta dekorer på väggarna. För de lite äldre är det kanske vattenrutschbanorna som gäller. Och för alla som vill plocka vuxenpoäng finns ett 2000 kvadratmeter stort spaområde inspirerat av sagorna i Tusen och en natt.

Här hittar ni olika typer av bastu och ångbad, bubbelbad, en stor pool och en orientalisk utomhuspark.

Om du är inne på arombehandlingar, massage eller känner dig sugen på att bli inpackad i välgörande lera eller krita har du kommit till rätt ställe. 

Psst. Som oftast i Tyskland – och särskilt i Östtyskland – är hela området textilfritt. Handdukar och badrockar är dock tillåtet. 

Grünhufer Bogen 18 - 20, 18437 Kramerhof

2

Rügen

Vita stränder och världens längsta strandhotell

När ni fått vattnet ur öronen och klätt på er igen går bilresan vidare mot ön Rügen, 25 minuter från Hansedom. Lite som klipporna i Dover eller danska Møns klint… fast ännu vackrare.

Ön lyser av skönhet och med sina många kilometer vita sandstränder lockar den till bad och strandpromenader vid vattenbrynet längs de karaktäristiskt flätande stranddynerna. 

Vill ni byta fyra hjul mot två för en stund kan ni cykla mot Rügens nordspets Kap Arkona med sitt ståtliga fyrtorn. Testa även att ta en båttur i havet kring ön. Eller varför inte tuffa fram i makligt tempo med ångloket Rasender Roland?

Testa även att få in lite historia på vägen. Längs med den kanske vackraste stranden på Rügen ligger Prora. Med sina 4,5 km är strandhotellet en av världens längsta byggnader och en av Rügens främsta sevärdheter. 

Prora byggdes som ett badhotell för den tyska arbetarklassen på order från Adolf Hitler enligt idealet att alla tyska arbetare skulle ha rätt till strandsemester. Idag är byggnaden ett vandrarhem som renoverats för 100 miljoner kronor. Med uppemot 10000 rum lockar Prora barnfamiljer från hela Europa. 

Känn historiens vingslag och njut av havsbruset medan du samlar energi för ännu en dag på Rügen eller i Mecklenburg Vorpommern som är resans nästa stopp.

Gebäude 15, Mukraner Str., 18609 Ostseebad Binz / OT Prora

3

I Mecklenburg Vorpommern kan du gå din egen väg

De tusen sjöarnas land

Mecklenburg Vorpommern. Många känner till namnet på den tyska delstaten, men få kan placera den på kartan. Det vill vi ändra på, för Mecklenburg Vorpommern förtjänar all uppmärksamhet i världen.

En vandringstur i Mecklenburg Vorpommern går längs Östersjökusten, genom gammal bokskog, vackra sjölandskap och branta backar. Det är utan tvekan en av de vackraste vandringsmiljöerna i Tyskland.

Tre långdistansspår löper genom kustområdet. En- och flerdagsturer lämpar sig bäst för en weekendutflykt, medan de guidade turerna är för dig som är sugen på en ”riktig” vandringssemester. Storstadssjälen lär finna ro oavsett vilket spår du väljer. 

Om du gillar golf och fortfarande har kraft i benen efter en tur får du absolut inte missa de stora mästerskapsbanorna som ligger längs Mecklenburgskusten. Här lockar gröna backar och fantastisk utsikt till långa, men precisa, svingar.