Gör en resa till Norra Tyskland

Bier och bratwurst dygnet runt. Men Tyskland har mycket mer att bjuda på än så! Höga berg, storstäder, oändligt långa vita stränder, tio gånger fler Michelinkrogar än Sverige, skojiga nöjesparker, spännande ZOO och världens största utbud av museer och gallerier. Jawohl!

Det är faktiskt fler tyskar som besöker konstutställningar än fotbollsmatcher. I Tyskland finns över 6000 museer, 800 teatrar och 130 symfoniorkestrar. 

Mehr storstadsliv och natur

Att huvudstaden heter Berlin hoppas vi att du har koll på om du ska resa till norra Tyskland. Men visste du att staden till ytan är större än New York City? Det är inte lika trångt eftersom det ”bara” bor 3,7 miljoner människor i Berlin. Ungefär som tre Stockholm alltså.

Berlin är inte längre bort än att ni kan ta en långweekend och göra en spontan bilsemester i norra Tyskland. Hamburg, den andra metropolen med över 3 miljoner invånare i Nordtyskland, når ni på halva restiden. 

Det bor ungefär lika mycket folk i norra Tyskland som i Sverige, Norge och Finland tillsammans.
När vi pratar norra Tyskland menar vi från nordkustens långa sandstränder ner till natursköna Harz berg och skogar. Där är topparna högre än Sälenfjällen.
Hungrich? Det finns över 1000 sorters korv i Tyskland. Bratwurst och curry wurst är troligen de största kändisarna. Den sistnämnda är inte en currykorv som många tycks tro utan en korv med kryddig curryketchupsås. Tyskarna sätter i sig 800 miljoner curry wurst om året. 

Det finns också 287 Michelinkrogar i Tyskland. Sverige har 24. 

Full fart mot mehr skoj och oktoberfest

Hansa Park är Tysklands största nöjespark. Med 125 åkattraktioner är det en populär destination för alla barnfamiljer, drygt 40 minuter från färjeläget i Puttgarden.

Autobahn är Tysklands blodomlopp och världens äldsta motorvägnät. Det är även den enda motorvägen i Europa med fri fart. Så varsågod att trampa pellen i botten men kör alltid med förnuft och omdöme.

Och glöm inte att ha koll på bränslemätaren. Det är olagligt att få bensinstopp på autobahn. Den som tvingas stanna kan räkna med böter på omkring 90 euro. 

Oktoberfest är troligen det närmaste du kommer en kräftskiva på en resa i norra Tyskland i höst. Förvirrande nog startar festligheterna redan i september. 

Oktoberfest startar 16 dagar innan den första söndagen i månaden. Det betyder att festen redan kan vara över om du kör förbi en vecka in i oktober. 

Men vad är en oktoberfest jämfört med en bal på slottet? Tyskland har över 150 slott. Disneys Törnrosa-slott är skapat utifrån Bayerns och Ludwig II:s Neuschwanstein slott. 

Som om det inte vore nog har tyskarna även uppfunnit bland annat bilen, telefonen, lagerölet, julgranen, gökuret, gummibjörnen och graviditetstestet.